1 Şubat 2016 Pazartesi

Tesbihin Tarihi Geçmişten Günümüze


                            Tesbih Müslümanlık için çok derin bir anlam ifade etmesinin yanı sıra, Manevi bir huzuru da kalbe veren bir aracıdır. Tesbih Tarih olarak uzun zamanlara dayanır.  Peygamber Efendimizin dönemlerinde, Tesbih kullanımı için çeşitli araçlar geliştirildi. Bu araçlara baktığımız zaman ilk önde gelen “ Hurma Çekirdekleri” gelmekteydi. Fakat zamanla bu değişime girerek, Modern anlamda artık Taş işlemeler de kendini göstermeye başladı. İlk Tesbihler nerede ve ne amaçla kullanıldı?

                          “ Budizm ve Hinduzm” inançlarında ilk tesbihlerin kullanıldığı tarihi bilgilerde kesinlikle yerini alıyor. Hıristiyan Tarihinde edinilen bilgilerde tarihler 1221 gösterdiğinde, “ Dominikus” Avrupa’ya ilk Tesbih kullanımını getirmiştir. Ayrıca Hindistan da Tesbih Kullanımı yayılmaya başlamış ve her inanış da değişerek devam eden Tesbih sanatları ortaya çıkmıştır. Evet bu doğrudur. Çünkü inanışlar açısından Milletler kendi düşünceleri ve eski dönemlerde Padişah yada Kralların da kendilerini ifade eden araçlar kullanarak, Tesbih sanatının değişmesinde rol oynamışlardır.

                            Müslümanlar için Tesbih Kullanımı ilk olarak “ Ebu r.a.” döneminde başlamıştır. İlk dönemlerde Müslümanlar Namazlardan sonra elleriyle sayarak Tesbih çekerlermiş. Ancak zamanla yeni taş süslemeler, yeni renklendirmelerle beraber, Müslümanlığa en doğru olan Tesbihler de üretilmeye başlamış olmaktadır. Tesbih sanat olarak Müslümanlar için Peygamberimiz döneminde çok daha özel bir hal alırken, Yabancı Milletlerin de önüne geçilme sağlanmıştır. TesbihTarih olarak Müslümanlık için ayrı bir önem taşır. Eski zamanlarda Papa inanışlarında, büyük ve çok gösterişli taşlar kullanarak, kendi inanışlarına sahip olan Tesbihler yapmışlardır. Ancak Hıristiyan yada Hindistan gibi inanışlarda, Tesbih Müslümanlarınki kadar derin bir anlama sahip ne yazık ki olamadı. Çünkü İbadet demek ve İbadet olarak Namazlardan sonra Çekilir bir anlama sahiptir. Tesbih sanatsal olarak şuana süsleme sanatlarında kullanılıyor. Müslümanlık için Özel olmasının yanında, 33 Harika ve Muazzam Taşlarla beraber Tesbihler sıralanmaya başlamıştır.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder